Nie dojadaj resztek, czyli naukowcy stwierdzili, że zjedzeniu kilkudniowego ryżu lub makaronu może być przyczyną śmierci

Nie dojadaj resztek, czyli naukowcy stwierdzili, że zjedzeniu kilkudniowego ryżu lub makaronu może być przyczyną śmierci
źródło: internet

Dzięki, naukowcy; przez was nigdy już nie odgrzeję parudniowego curry z kurczakiem. Nooo, chyba że wyjdzie mi naprawdę dobre.

Odmawiającym nam jedzenia winowajcą jest Bacillus cereus. Jest to bakteria występująca w wielu miejscach, jednak groźna dla ludzi jest w produktach zbożowych; jej ulubionym miejscem zamieszkania są ryż i makaron, które spędziły zbyt wiele czasu w temperaturze pokojowej a następnie zostały odgrzane bądź odsmażone. Niektóre szczepy B. cereus są niegroźne, inne mogą jednak spowodować ostre zatrucie pokarmowe, znane są też przypadki ekstremalne, gdy przyczyniły się do zgonów. W 2005 roku z powodu zjedzenia trzydniowej sałatki z ryżem zmarło małe dziecko, w 2011 zaś młody człowiek umarł od czterodniowego makaronu.

B. cereus działa poprzez wydzielania niebezpiecznych toksyn w żywności. Toksyny te nie giną pod wpływem wysokiej temperatury, łatwo więc może nastąpić jej spożycie. Gdy toksyna znajdzie się wewnątrz organizmu, wypala ona dziury w komórkach, doprowadzając do ich obumierania. Naukowcy pracują nad metodami walki z co bardziej agresywnymi przypadkami B. cereus, ale znajdują się one we wczesnym etapie.


LG G Pad 5 10.1 - już oficjalnie na rynku

Już tu jest: Red Dead Redemption 2 na pecety

comments powered by Disqus